خطبه فدکیه ۳
■● #خطبه_ی_فدکیه ( توحید: قسمت سوم)●■
■ابْتَدَعَ الأَشْیَاءَ لا مِنْ شَیْءٍ کَانَ قَبْلَهَا: خدای متعال خلقت موجودات و چیزها را آغاز کرد؛ بدون اینکه طرحی از پیش تهیه شده باشد و طبق آن الگو، طرح و مدل، آفرینش را ایجاد کند.
■وَ أَنْشَأَهَا بِلا احْتِذَاءِ أَمْثِلَةٍ امْتَثَلَهَا: و خدایمتعال مخلوقات را ساخت؛ بدون اینکه از قبل قالبگیری کرده باشد. صنعتگران قالب درست می کنند؛ بعد مواد اولیه را داخل آن قالب می ریزند؛ به آن شکل مورد نظر در مییآید. خداوند نه طرح از پیش طراحی شده ای، نه قالب از پیش آماده شده ای در آفرینش داشت.
■کَوَّنَهَا بِقُدْرَتِهِ وَ ذَرَأَهَا بِمَشِیَّتِهِ: خدای متعال عالم را با قدرت خویش ایجاد کرد و با مشیّت خودش موجودات را پدید آورد،
■مِنْ غَیْرِ حَاجَةٍ مِنْهُ إِلَى تَکْوِینِهَا: و این در حالی بود که خدای متعال هیچ احتیاجی به آفرینش عالم نداشت،
■وَ لا فَائِدَةٍ لَهُ فِی تَصْوِیرِهَا: و در صورت بخشیدن به مخلوقات هم هیچ بهره و فایدهای برای خودش نداشت و دنبال این نبود که خودش به فایده ای برسد.
■إِلاّ تَثْبِیتاً لِحِکْمَتِهِ وَ تَنْبِیهاً عَلَى طَاعَتِهِ: جز این نبود که خدای متعال میخواست در آفرینش حکمت خودش را تثبیت کند، و بر طاعت خودش مردم را متوجّه و متنبّه کند؛ یعنی عظمت خودش را نشان دهد؛ تا خلق هم از رهگذر این عظمت در برابر خدا راه اطاعت و عبادت خدا را در پیش گیرند.
■وَ إِظْهَاراً لِقُدْرَتِهِ و تَعَبُّداً لِبَرِیَّتِهِ: و خدا آفرینش را ایجاد کرد، تا قدرت خودش را ظاهر کند و خلق خودش را هم به راه بندگی بکشاند، با آن اقتداری که از خودش نشان میدهد، همه متعبد و تن داده ی به عبودیت حضرت حق شوند
■وَ إِعْزَازاً لِدَعْوَتِهِ: و آفرینش را ایجاد کرد برای اینکه دعوت خودش را عزّت ببخشد عزیزانه. چون من یک وقت کسی را دعوت میکنم، محتاج او هستم، ذلیلم. یک وقت او را دعوت میکنم میخواهم عطایی به او کنم، عزیزانه او را دعوت مییکنم.
■ثُمَّ جَعَلَ الثَّوَابَ عَلَى طَاعَتِهِ: بعد هم خدای متعال در قبال طاعت و فرمانبری بندگان پاداش و ثوابهایی را مقرّر کرد،
■وَ وَضَعَ الْعِقَابَ عَلَى مَعْصِیَتِهِ: و کیفر، عقاب و جزای خودش را هم در قبال معصیتها قرار داد،
■زیَادَةً لِعِبَادِهِ عن نَقِمَتِهِ: هدف از ثواب و عقاب هم این بود که بندگان را از آنچه که موجب خشم و نقمت الهی است باز بدارد. با این نیرو مردم را از آلوده شدن به آنچه که زمینهساز مبتلا شدنشان به خشم الهی است محفوظ بدارد
■وَ حِیَاشَةً لَهُمْ إِلَى جَنَّتِهِ: و همین طور میخواست از رهگذر این ثواب و عقاب مردم را به سوی رضوان و جنت خودش بکشاند و به سعادت جاودانه برساند.
■تا این جای خطبه اشاره به بحث #توحید بود که حالا باز کردن آنها بماند،
■●استاد مهدی طیب- جلسه ١٢ آذر ٨٣●■