پیامدهای عزت خواهی درفرهنگ و سلوک عاشورایی
پیامدهای عزت خواهی درفرهنگ و سلوک عاشورایی
1- احیاء ارزش های دین
در زیارت امام حسین(ع) می خوانیم:«أشهَدُ أنَّکَ قَد أقَمتَ الصَّلَاهَ وَ آتَیتَ الزَّکَاهَ وَ أَمَرتَ بِالمَعرُوفِ وَ نَهَیتَ عَنِ المُنکَر…».[1]
۲- احیاء سنت رسول اکرم(ص)
حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، خطاب به مردن زمان خود می فرمودند:«فَإِنَّ السُّنَّهَ قَد أَمِیتَت فَإِن تُجِیبُوا دَعوَتِی وَ تُطِیعُوا أمرِی أهدِکُم سُبِیلَ الرَّشادِ»[2]؛«به تحقیق، سنت پیامبر(ص) مرده است پس اگر از من اطاعت کنید و گفتۀ مرا بشنوید، شما را به صراط مستقیم و رشد انسانی رهنمون می سازم».
3- افشاء شدن چهرۀ نفاق
در جریان کربلا، کسانی که در نامه های متعدد، اعلام آمادگی کرده بودند، در معرض امتحان سخت الهی قرار گرفتند و جریان نفاق که لاف دینداری و محبت به آل پیامبر(ص) را داشت، افشاء شد.
افرادی نظیر شبث بن ربعی، عمرو بن حماح، عروه بن قیس، یزید بن حرث، جمار بن ابجر و … که ابتدا مدّعی دین داری و عشق به حسین(ع) بودند، ولی سرانجام، نفاق خود را آشکار کردند و با کشتن فرزند رسول خدا(ص) به درۀ کفر و ارتداد از دین خدا غلطیدند؛ مصداق روشن این آیۀ شریفه هستند:«مُذَبذَبِینَ بَینَ ذَالِکَ لاَ إِلَی هَؤلُاء وَ لَا إِلَی هَؤلُاء».[3]
۴- الگوشدن نهضت عاشورا
با فاصلۀ اندکی از شهادت امام حسین(ع)، قیام توابین به فرماندهی «سلیمان بن صرد» و با شعار«یالثارات الحسین » اتفاق افتاد. علاوه بر آن، قیام مختار، قیام مدینه و … نشان از تأثیرپذیری اعتراضات و انقلاب های بعدی از نهضت عاشورا دارد. در حقیقت، آتشی که در کربلا برافروخته شد، دستگاه جباران و فاسقان را تا پایان تاریخ، تهدید خواهد کرد.
۵- محبوبیت و عزت اهل بیت(ع)
خداوند در سورۀ مریم می فرماید:«إِنَّ الَّذیِنَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجعَلُ لَهُمُ الرَّحمَنُ وُدّاً»[4]؛ «همانا آنان که ایمان آوردند و کارهای شایسته کردند، خدای رحمان آن ها را (در نظر خلق) محبوب می گرداند».
6- ایثار و شهادت طلبی
روحیۀ شهادت طلبی در یاران امام حسین(ع) به حدی بالا بود که ایشان در وصف آنان فرمودند:«فَإِنِّی لَا أَعلَمُ أصحَاباً أوفَی وَ لَا خَیراً مِن أصحَابِی وَ لَا أهلَ بَیتٍ أبَرَّ وَ أوصَلَ مِن أهلِ بَیتِی فَجَزَاکُمُ اللهُ عَنِّی خَیرا»[5]؛«من یارانی بهتر و وفادارتر از اصحابم نمی شناسم و اهل بیتی مهربان تر از خاندان خویش نمی شناسم، خدایتعالی شما را جزای خیر دهد».
پی نوشت ها:
[1]- زیارت وارث.
[2]- تاریخ طبری، ج۳، ص۲۸۱٫
[3]- سوره نساء، آیۀ۱۴۳٫
[4]- سورۀ مریم، آیه۹۶٫
[5]- فتح الفتوح، ص۸۹۶؛ تاریخ طبری،ج۳،ص۳۱۵٫